月曜日, 9月 14, 2009

Basic Risotto

知り合いから“Jamie Oliver”の料理の本を借りたので、ちょ~簡単なリゾットを作ってみました。
Basic Rissotoです。20分でできちゃうから、おススメですよぉ~♪




☆材料(6皿分)☆

・約1リットルのスープストック(チキン、魚、野菜・・・お好すきな味で!)
・大さじ1杯 オリーブオイル
・3エシャロット(みじん切り)または、中サイズ2個たまねぎ(みじん切り)
・1/2セロリ(みじん切り)
・塩&こしょう
・2片にんにく(みじん切り)
・400g リゾット用ライス(私は普通のお米を使いました)
・100ml ドライ・ホワイト・ベルモット酒(私はアルコール全てダメなので、お水を代用)か、白ワイン
・70g バター
・85-100gフレッシュ・パルメザン・チーズ





☆作り方☆


1. スープストックを温めます。別のフライパンにオリーブ・オイルを入れ、エシャロットか玉ねぎ、セロリとひとつまみの塩を入れます。約3分間炒めます。


2. にんにくをフライパンに加え、更に2分炒めます。野菜が柔らかくなったら、お米を入れます(リゾット用のお米は洗わなくてよいらしいですが・・・気持ち1回リンスしました(笑))。火を強火にして炒めます。


3. お米を焦がさないように、かきまぜながら炒めます。(火が強すぎるようなら、弱めます)


4. 2~3分するとお米が透明になったら、お酒を加えます。


5. お酒がお米に馴染んだら、スープストック半分位とひとつまみの塩をフライパンに入れます。火を弱火にします。(ここでは沸かさないようにしましょう!ここで煮立ってしまうと、お米の外側だけが柔らかくなってしまうので)


6. 残りのスープストックをかき混ぜながら入れます。約15分かき混ぜながら温めます。(お米が丁度よくスープを吸うのを見ながら徐々にスープを入れていきます)


7. お米が柔らかくなったら、味をみます。


8. 火を止め、バターを加えます。


9. お皿にリゾットをよそい、その上にパルメザン・チーズをすりおろします。(見た目に綺麗なので、パセリを散らしてみました☆)



ねっ、簡単でしょ?
今回は、Basic Risottoだったから今度はちょっとバリエーションを加えてみようと思いま~す。


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I was borrowed from my acquaintance "Jamie Oliver" book. Jamie Oliver is a cute chef in England.

His recipes are not so difficult at least if you have basic knowledge to cook. Here is Basic Risotto. That was so easy. It took only 20 minutes. Here it is...

Serves 6 dishes
* approx. 1 liter/ 2 pints stock (chicken, fish or vegetable as appropriate)
*1 tablespoon olive oil
*3 finely chopped shallots or 2 medium onions
*1/2 a head of celery, finely chopped (discard any tough outer sticks)
*sea salt and black pepper
*2 cloves of garlic, finely chopped
*400g/ 14oz risotto rice
*100ml/ 3/3/4fl oz dry white vermouth (dry Martini or Noilly Part) or dry white wine
*70g/ 2 1/2oz butter
*85-100g/ 3-3 1/2oz freshly grated Parmesan cheese


1. Heat the stock. Then in a separate pan heat the olive oil, add the shallot or onion, celery and pinch of salt, and sweat the vegetables for about 3 minutes.

2. Add the garlic and after another 2 minutes, when the vegetables have softened, add the rice. Turn up the heat.

3. While slowly stirring, continuously, you are beginning to fry the rice. You must keep the rice moving.

4. After 2 or 3 minutes it will begin to look translucent as it absorbs all the flavours of your base. Add the vermouth or wine, keeping on stirring as it hits the pan.

5. Once the vermouth or wine seems to have cooked into the rice, add your first ladle of hot stock and pinch of salt. Turn down the heat to highish simmer (the reason we don't want to boil the hell out of it's because, if we do, the outside of the rice will be cooked and fluffy and the inside will be raw.)

6. keep adding ladlefuls of stock, stirring and allowing each ladleful to be absorbed before adding the next. This will be take about 15 minutes.

7. Carry on adding stock until the rice is soft but with a slight bite. Check seasoning.

8. Remove from the heat and add the the butter and the Parmesan.

See, you see how easy to cook.
Bon Appetit!

2 件のコメント:

Lica247 さんのコメント...

美味しそうですね!!
雑炊は作ったことあるけどRisottoはないぞ。
Basicってだけあって簡単にできそうですね。
次回、あやちゃんが遊びに来た時に
作ってみようと思います。

Cana さんのコメント...

作ってみてみて!!本当に簡単だから。pine nuts散りばめてみると直感が良いかも。あとブロッコリーもきざんで入れてみるとかね。

本当にかんだよぉ~♪